Sposób przygotowania:
Cukiniowy czekoladowiec z czerwoną porzeczkąETAP 1:
Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce.
Łączymy ze sobą składniki suche: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, posiekaną lub startą czekoladę.
W drugiej miseczce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, miksujemy. Następnie dodajemy olej, miksując. W następnej kolejności masę jajeczną miksujemy ze składnikami suchymi oraz z jogurtem.
ETAP 2:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
ETAP 3:
Przygotowane wcześniej ciasto miksujemy z cukinią.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy.
ETAP 4:
Porzeczki myjemy, odrywamy "ogonki". Porzeczki wysypujemy równomiernie na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut) w 170 st. C. Studzimy. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, na wierzch można wyłożyć porzeczki.
SylaUla