Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Cukiniowy czekoladowiec z czerwoną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto czekoladowe z cukinią robiłam już kilka razy, jednak dotychczas nie dodawałam do niego owoców. Tym razem postanowiłam zrobić eksperyment i do takiego czekoladowca dodać porzeczki. Wyszło pyszne ciasto, które chętnie upiekę kolejny raz.

Cukiniowy czekoladowiec z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cukiniowy czekoladowiec z czerwoną porzeczką

 

Sposób przygotowania:

Cukiniowy czekoladowiec z czerwoną porzeczką

ETAP 1:

Cukiniowy czekoladowiec czerwoną porzeczką
Na początek łączymy ze sobą składniki suche

Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce.

Łączymy ze sobą składniki suche: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, posiekaną lub startą czekoladę.

W drugiej miseczce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy masło, miksujemy. Następnie dodajemy olej, miksując. W następnej kolejności masę jajeczną miksujemy ze składnikami suchymi oraz z jogurtem.

ETAP 2:

Cukiniowy czekoladowiec czerwoną porzeczką
Cukinię myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

ETAP 3:

Cukiniowy czekoladowiec czerwoną porzeczką
Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą

Przygotowane wcześniej ciasto miksujemy z cukinią.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy.

ETAP 4:

Cukiniowy czekoladowiec czerwoną porzeczką
Na wierzch ciasta wykładamy czerwone porzeczki, ciasto pieczemy

Porzeczki myjemy, odrywamy "ogonki". Porzeczki wysypujemy równomiernie na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka (ok. 45 minut) w 170 st. C. Studzimy. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, na wierzch można wyłożyć porzeczki.