Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Curry z kurczaka-Gulai Ayam (Malaje)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kurczaka umyć i pokroić na 12-14 kawałków. Papryczki zalać ciepłą wodą i moczyć

Curry z kurczaka-Gulai Ayam (Malaje)

Składniki:

Curry z kurczaka-Gulai Ayam (Malaje)

 

  • (6 porcji):

 

  • kurczak

 

  • 3 łyżki oleju

 

  • 375 ml mleczka kokosowego

 

  • 2 łyżki palczatki cytrynowej

 

  • 125 ml gęstego mleczka kokosowego

 

  • sólpasta:

 

  • 12-15 szalotek

 

  • 8-12 suszonych czerwonych papryczek chili

 

  • kawałek świeżego imbiru (2,5 cm)

 

 

  • 6-8 orzeszków cashew

 

  • łyżka kolendry

 

  • 2 łyżeczki kminku

 

  • łyżeczka kopru

 

 

  • 1/4 łyżeczki gaiki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka-Gulai Ayam (Malaje)
Kurczaka umyć i pokroić na 12-14 kawałków. Papryczki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut. Imbir obrać i pokroić na płatki. Orzeszki opłukać, jeśli są solone. Czosnek obrać. Szalotki, papryczki, imbir, czosnek i orzeszki drobno pokroić i utrzeć w moździerzu na gładką pastę. Kolendrę, kminek, koper i cynamon podsmażyć na suchej patelni, a następnie zemleć w młynku lub utrzeć w moździerzu. Dodać gałkę muszkatołową oraz kurkumę, wymieszać i odstawić. Olej rozgrzać w garnku, lekko podsmażyć na nim przez 3-4 minuty pastę z szalotek, papryczek, imbiru i orzeszków. Dodać zmielone zioła i smażyć jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Kawałki kurczaka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać i podsmażyć. Dodać mleczko kokosowe, sól i posiekaną palczatkę cytrynową. Gotować.