Sposób przygotowania:
Curry z kurczaka-Gulai Ayam (Malaje)
Kurczaka umyć i pokroić na 12-14 kawałków. Papryczki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 15 minut. Imbir obrać i pokroić na płatki. Orzeszki opłukać, jeśli są solone. Czosnek obrać. Szalotki, papryczki, imbir, czosnek i orzeszki drobno pokroić i utrzeć w moździerzu na gładką pastę. Kolendrę, kminek, koper i cynamon podsmażyć na suchej patelni, a następnie zemleć w młynku lub utrzeć w moździerzu. Dodać gałkę muszkatołową oraz kurkumę, wymieszać i odstawić. Olej rozgrzać w garnku, lekko podsmażyć na nim przez 3-4 minuty pastę z szalotek, papryczek, imbiru i orzeszków. Dodać zmielone zioła i smażyć jeszcze przez 3 minuty, często mieszając. Kawałki kurczaka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać i podsmażyć. Dodać mleczko kokosowe, sól i posiekaną palczatkę cytrynową. Gotować.