misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Curry z kurczaka i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To przedziwne połączenie smaków gwarantuje niezapomniane wrażenia kulinarne.

Curry z kurczaka i dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Curry z kurczaka i dyni

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg dyni
  • 1 pomidor
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • kilka kropel tabasco
  • olej do smażenia
  • 30 dkg ryżu
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka i dyni
Pierś oczyścić z błonek i tłuszczu. Pokroić na niewielkie kawałeczki. Składniki marynaty wymieszać. Dodać pokrojoną pierś i odstawić do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.



Miąższ dyni pokroić w małe kosteczki. pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki a te jeszcze na pół. Nastawić wodę by ugotować ryż. W między czasie na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Obsmażyć dokładnie każdy kawałeczek piersi. Odłożyć na bok.

Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Wrzucić dynię i również ją podsmażyć do miękkości. Do dyni wlać mleczko kokosowe i dusić przez 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy. Wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Dodać usmażone mięso i kilka kropel tabasco. Znów dusić 5 minut. Na końcu dodać pokrojonego pomidora.

Zostawić na ogniu dosłownie na minute. Podawać z ugotowanym ryżem.

Smacznego!!
Curry z kurczaka i dyni
Pokrojoną na kawałeczki pierś marynujemy najlepiej przez całą noc
Curry z kurczaka i dyni
Dynię obieramy i kroimy w kostkę - pomidora również obieramy ze skórki i kroimy