Curry z ziemniaków i selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeszcze nigdy nie miałem tyle przyjemności dzięki selerowi naciowemu. Przepis od koleżanki, zmodyfikowany.

Curry z ziemniaków i selera naciowego

Składniki:

Curry z ziemniaków i selera naciowego

 

  • 0,5 kilo ziemniaków
  • 3-4 łodygi selera naciowego (jak najbardziej biały, jak najmniej zielony)
  • 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500-660 ml. śmietany 18%
  • kurkumy (albo pół łyżeczki mielonej kurkumy), pół łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki suszonej chili, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Curry z ziemniaków i selera naciowego
Cała "trudność" - to curry. A więc.... Kolendrę, kumin, kardamon rozdrabniamy i mieszamy. Kardamon - jeśli jest w łupinkach - wrzucamy do moździerza na początek, po kilku ruchach, łupiny oddzielą się od ziaren. Ziarna - na suchą patelnię, łupiny - do kosza. Dodajemy chili, kolendrę, czarnuszkę, ew. inne przyprawy i prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając. Unoszący się "dym" i intensywny zapach mówią kiedy skończyć. Do rozbitego wcześniej w moździeżu kłącza kurkumy, dodajemy sól, imbir i uprażone przyprawy. Całość mielimy w moździeżu na drobny proszek. Ziemniaki (w grubej kostce) gotujemy na parze na pół twardo 6-10 min.W rondlu, do masła i oliwy, dodajemy przyprawy, potem seler, na końcu (gdy seler jest pół-miękki) czosnek i cebulę. Smażymy ok. 2 min na małym ogniu. Wkładamy ziemniaki i śmietanę, podgrzewamy, mieszamy, dusimy ok. 20 min do miękkości składników.