Sandra_Mazur

Sandra_Mazur

Kucharz
[Przepisów: 24]

Cycek Teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten cycek naprawdę jest świetny w smaku i jędrny:);));)

Cycek Teściowej

Składniki:

Cycek Teściowej

 

  • 6 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. śmietany kwaśnej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • #-1 l mleka.
  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 1 szkl. suchego maku
  • #-1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Przełożenie placka:
  • 1 duża paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 jasnej galaretki
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

Cycek Teściowej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka.Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszamy. Wlewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160-180 około 30-40 min. Po upieczeniu należy przekroić na 2 części.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy resztę składników i lekko mieszamy. Pieczemy w temperaturze 160-180 Celsjusza przez 30-40 min.
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Mieszamy żółtka ze śmietaną, wlewamy do mleka i gotujemy. Odstawiamy na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy uzyskany ser i mieszamy.Przekładamy w następującej kolejności:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.