sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Cynamonki- Cinnamon rolls

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapraszam na cynamonki, bajecznie pyszne i niebywale aromatyczne, doskonałe na leniwe niedzielne śniadanie, lub podwieczorek dla naszych milusińskich. Zapach wydobywajacy się z piekarnika podczas pieczenia, bezcenny.

Cynamonki- Cinnamon rolls Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cynamonki- Cinnamon rolls

 

  • Składniki na 2 duże blachy bułeczek.
  • Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej luksusowej typ 550.
  • 250 g mąki Manitoba( można zastąpić chlebową)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 60g cukru
  • 70 g roztopionego i ostudzonego masła
  • Nadzienie:
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru brązowego
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • Polewa z lukru:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • przefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania:

Cynamonki- Cinnamon rolls
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia( powinien podwoic objetośc). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, resztę mleka i cukru, oraz zaczyn. Dobrze wyrabiamy i wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy kształt prostokąta i składamy jak kopertę: prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny brzeg do środka i górny do środka. Tak zlożone ciasto lekkorozciagamy i dzielimy na dwie części. Każdą cześć rozwałkowujemy na prostokąt o 0,5 cm grubosci. Następnie zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia. Pieczemy około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem wykonanym z przesianego cukru pudru i przefiltrowanego soku z cytryny. Lukier powinien być wystarczająco gęsty, tak aby nie spływal z cynamonek. .
Cynamonki- Cinnamon rolls
Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 h. Po tym czasie wykładamy na stolnicę. Dłonmi nadajemy kształt prostokąta i składamy jak kopertę: prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny brzeg do środka i gó
Cynamonki- Cinnamon rolls
Następnie zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał.
Cynamonki- Cinnamon rolls
Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża).
Cynamonki- Cinnamon rolls
Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30/45 minut do napuszenia.