czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Cynamonowa karkówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karkówka przyrządzona w ten sposób jest bardzo aromatyczna, idealna na świąteczny obiad.

Cynamonowa karkówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cynamonowa karkówka

 

  • 75 dag karkówki wieprzowej bez kości,
  • duża cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 150ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka kolendry,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka gorczycy,
  • łyżeczka przyprawy do karkówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • skórka z 1/2cytryny,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

Cynamonowa karkówka
Mięso umyć, osuszyć. W miseczce zmieszać kolendrę, cynamon, gorczycę, przyprawę do karkówki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz olej, dokładnie wymieszać. Karkówkę nakłuć nożem w kilku miejscach i w nacięcia włożyć plastry 2 ząbków czosnku. Natrzeć marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki na godz.



Warzywa obrać, pokroić w plasterki i oprószyć mąką, cebulę pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać warzywa. Podlać odrobina wody, dusić ok. 5min na małym ogniu. Następnie dolać wino, dusić jeszcze 10min. Doprawić do smaku. Na dno naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, następnie położyć mięso, naokoło obłożyć świeżym tymiankiem. Przykryć i piec ok. 2 godz w temp. 160-170st. Przed końcem pieczenia warto odkryć pokrywkę.
Cynamonowa karkówka
Mięso naciąć w kilku miejscach płytko nożem
Cynamonowa karkówka
Warzywa kroimy w plsterki, podsmażamy z winem
Cynamonowa karkówka
Na warzywa układamy karkówkę obkładamy tymiankiem