Sposób przygotowania:
Cynamonowa karkówka
Mięso umyć, osuszyć. W miseczce zmieszać kolendrę, cynamon, gorczycę, przyprawę do karkówki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz olej, dokładnie wymieszać. Karkówkę nakłuć nożem w kilku miejscach i w nacięcia włożyć plastry 2 ząbków czosnku. Natrzeć marynatą, przykryć folią i wstawić do lodówki na godz.
Warzywa obrać, pokroić w plasterki i oprószyć mąką, cebulę pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać warzywa. Podlać odrobina wody, dusić ok. 5min na małym ogniu. Następnie dolać wino, dusić jeszcze 10min. Doprawić do smaku. Na dno naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, następnie położyć mięso, naokoło obłożyć świeżym tymiankiem. Przykryć i piec ok. 2 godz w temp. 160-170st. Przed końcem pieczenia warto odkryć pokrywkę.
Warzywa obrać, pokroić w plasterki i oprószyć mąką, cebulę pokroić w kosteczkę. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać warzywa. Podlać odrobina wody, dusić ok. 5min na małym ogniu. Następnie dolać wino, dusić jeszcze 10min. Doprawić do smaku. Na dno naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, następnie położyć mięso, naokoło obłożyć świeżym tymiankiem. Przykryć i piec ok. 2 godz w temp. 160-170st. Przed końcem pieczenia warto odkryć pokrywkę.