Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1133]

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cytrusowy pstrąg na kolorowej sałatce to danie, które pozytywnie wpływa na mój nastrój, bo jest radośnie kolorowe, zdrowe, lekkie i pyszne. Takie danie to prawdziwy prezent dla organizmu - pełnia składników odżywczych, mało kalorii.

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce

Składniki:

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce

 

  • 2 kawałki pstrąga łososiowego - każdy o wadze ok. 200 g
  • 3 plasterki pomarańczy + odrobina soku wyciśniętego z pomarańczy
  • cytryna
  • 4 garście mixu sałat
  • 2 garście czarnych oliwek
  • po kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • ziarna granata do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce

ETAP 1:

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce
Każdy kawałek pstrąga układamy na kawałku folii aluminiowej

Rybę pozbawiamy skórki i ości. Każdy kawałek pstrąga przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy, układamy na kawałku folii aluminiowej.

ETAP 2:

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce
Na każdym kawałku ryby układamy kawałki pomarańczy

Plasterki pomarańczy obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy na połówki i układamy na porcjach pstrąga.

Rybę owijamy folią i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 25 minut.

ETAP 3:

Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatce
Przygotowujemy kolorową sałatkę z pomidorkami i oliwkami

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerze. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Oliwki kroimy na połówki. Pomidorki i oliwki układamy na mixie sałat.

Przygotowujemy dressing: łączymy oliwę, musztardę i miód, dodajemy sól i pieprz. Sałatkę polewamy dressingiem.

Upieczonego pstrąga układamy na sałatce, możemy dodatkowo udekorować ziarnami granata. Pyszne i lekkie danie gotowe!