Sposób przygotowania:
Cytrusowy pstrąg łososiowy na kolorowej sałatceETAP 1:
Rybę pozbawiamy skórki i ości. Każdy kawałek pstrąga przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy, układamy na kawałku folii aluminiowej.
ETAP 2:
Plasterki pomarańczy obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy na połówki i układamy na porcjach pstrąga.
Rybę owijamy folią i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 25 minut.
ETAP 3:
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Sałaty myjemy, osuszamy i wykładamy na talerze. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Oliwki kroimy na połówki. Pomidorki i oliwki układamy na mixie sałat.
Przygotowujemy dressing: łączymy oliwę, musztardę i miód, dodajemy sól i pieprz. Sałatkę polewamy dressingiem.
Upieczonego pstrąga układamy na sałatce, możemy dodatkowo udekorować ziarnami granata. Pyszne i lekkie danie gotowe!
redakcja