Sposób przygotowania:
Tradycyjna baba drożdżowa
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Żółtka i całe jajko miksuję z cukrem pudrem na gładki krem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję ubite jajka, wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze raz dokładnie wyrabiam. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie podsypuję zbyt dużo mąką. Miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam, aż ciasto potroi swoją objętość. Do dużej formy na babkę spryskanej tłuszczem w aerozolu przekładam wyrośnięte ciasto. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 170°C i piekę 35-40 minut. Jeśli to konieczne, to w połowie pieczenia nakrywam arkuszem papieru do pieczenia, aby babka nie spiekła się od góry. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Zostawiam na kratce kuchennej do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem