anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tradycyjna baba drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjna drożdżowa baba wielkanocna. Dzięki zawartości dużej ilości żółtek i masła długo, jak na ciasto drożdżowe, zachowuje świeżość.

Tradycyjna baba drożdżowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjna baba drożdżowa

 

  • mąka - ½ kg
  • świeże drożdże – 25 g
  • cukier – ¾ szk.
  • żółtka – 6 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • ciepłe mleko – 1 szk.
  • masło – 125 g
  • kandyzowana skórka pomarańczowa – 100 g
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna baba drożdżowa
Drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Żółtka i całe jajko miksuję z cukrem pudrem na gładki krem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję ubite jajka, wyrośnięte drożdże, pozostałe letnie mleko. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i wyrabiam tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze raz dokładnie wyrabiam. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie podsypuję zbyt dużo mąką. Miskę nakrywam folia spożywczą i odstawiam, aż ciasto potroi swoją objętość. Do dużej formy na babkę spryskanej tłuszczem w aerozolu przekładam wyrośnięte ciasto. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 170°C i piekę 35-40 minut. Jeśli to konieczne, to w połowie pieczenia nakrywam arkuszem papieru do pieczenia, aby babka nie spiekła się od góry. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, a po 10 minutach z formy. Zostawiam na kratce kuchennej do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem
Tradycyjna baba drożdżowa
Dzięki zawartości dużej ilości żółtek i masła długo, jak na ciasto drożdżowe, zachowuje świeżość.
Tradycyjna baba drożdżowa
Przepyszna babka drożdżowa zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień.
Tradycyjna baba drożdżowa
Dość pracochłonna, ale warto, bo jest bardzo smaczna.

Tagi:

jajko jajka