Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Baba drożdżowa 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja pierwsza w życiu babka drożdżowa i na pewno nie ostatnia !

Baba drożdżowa 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baba drożdżowa 3

 

  • 1/3 kostki dobrej margaryny lub masła (ja użyłam Kasi)
  • 2 szklanki i 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 mała laska wanilii
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • rodzynki
  • żurawina suszona
  • płatki migdałów
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa 3
Rodzynki i żurawinę- razem około 1/2 szklanki parzymy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. 2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek, studzimy. Dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut. Margarynę lub masło rozpuszczamy, studzimy. Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy. Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Dokładamy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy sparzone rodzynki, żurawinę i połowę skórki z pomarańczy i znowu zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Przekładamy do niedużej foremki z kominkiem (posmarowanej odrobiną oleju). Odstawiamy jeszcze na pół godziny aby ciasto podrosło. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy. Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i sok z cytryny i dokładnie ucieramy. Lukrem polewamy babkę i od razu dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową, odrobiną żurawiny i płatkami migdałowymi.
Baba drożdżowa 3
2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek, studzimy. Dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut.
Baba drożdżowa 3
Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy.
Baba drożdżowa 3
Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Dokładamy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy sparzone rodzynki, żurawinę i połowę skórki z pomarańczy i znowu zagniatamy.
Baba drożdżowa 3
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Przekładamy do niedużej foremki z kominkiem (posmarowanej odrobiną oleju). Odstawiamy jeszcze na pół godziny aby ciasto podrosło.