Sposób przygotowania:
Baba drożdżowa 3
Rodzynki i żurawinę- razem około 1/2 szklanki parzymy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. 2/3 szklanki mąki zalewamy wrzącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek, studzimy. Dodajemy pokruszone drożdże i znowu zagniatamy, odstawiamy na 40 minut. Margarynę lub masło rozpuszczamy, studzimy. Do żółtek dodajemy cukier oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i dokładnie ubijamy. Dodajemy pozostałą mąkę i miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Dokładamy przygotowany wcześniej rozczyn i zagniatamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wlewamy wystudzoną margarynę, wsypujemy sparzone rodzynki, żurawinę i połowę skórki z pomarańczy i znowu zagniatamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Przekładamy do niedużej foremki z kominkiem (posmarowanej odrobiną oleju). Odstawiamy jeszcze na pół godziny aby ciasto podrosło. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, studzimy. Do cukru pudru dodajemy wrzącą wodę i sok z cytryny i dokładnie ucieramy. Lukrem polewamy babkę i od razu dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową, odrobiną żurawiny i płatkami migdałowymi.