Sposób przygotowania:
Wielkanocna babka drożdżowa
Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, roztartych z łyżką cukru, ciepłego mleka i łyżki mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować resztę mleka i wrzącym mlekiem zalać 1/2 szklanki mąki a następnie rozetrzeć tak aby nie powstały grudki. po wystygnięciu (jeszcze lekko ciepłe) dodawać po łyżce do rozczynu, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszać, powoli dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki. Dodać aromat i rodzynki i jeszcze przez jakiś czas wygniatać. Włożyć do formy do 1/2 jej wysokości, pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 40-50 minut ok. 180 stopni.
Gość
msewka
Ewa Garstecki