luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Cytrynowa kostka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto na ten przepis zauwazylam na blogu "moje rodzinne impresje", musialam je wyprobowac:)

Cytrynowa kostka

Składniki:

Cytrynowa kostka

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 125 gram maki pszennej (u mnie 2 lyzki wiecej)
  • 65 gram cukru
  • 1 1/2 lyzeczki cukru waniliowego
  • 225 gram miekkiego masla
  • Skladniki na ciasto cytrynowe:
  • 6 srednich jajek(u mnie byly male dalam 7)
  • 300 gram cukru
  • 60 gram maki pszennej
  • skorka starta z 2-3 cytryn (ja dalam 1 lyzeczke mojego cukru cytrynowego)
  • 150 ml. soku wycisnietego z cytryn (u mnie 4 sztuki)
  • dodatkowo:
  • 3 lyzki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cytrynowa kostka
Ze skladnikow na ciasto wyrobic ciasto. Na blache o wymiarach ok.23cm.x35cm. polozyc papier do pieczenia iwylozyc ciasto.Wlozyc do lodowki na 30 min. Po tym czasie ponakluwac ciasto widelcem i piec 20-25 min. w temp. 175 stopni. W tym czasie gdy spod nam sie piecze ubic bialka, pod koniec wsypujac stopniowo cukier. Nastepnie dodac pojedynczo zoltka-dalej miksujac-, wmieszac make i wlac powoli sok z cytryn. Mase cytrynowa (jest rzadka) wlewamy na podpieczone ciasto i pieczemy 30 min. w temp. 160 stopni. Po 15 min. gore ciasta przykrylam papierem do pieczenia. Jeszcze cieple posypac cukrem pudrem. Ostudzone kroic w kostki. Ciasto smakuje wspaniale, maslany spod jest mocno wyczuwalny, no a cytrynowa reszta jest przepyszna, bardzo polecam.