darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Cytrynowa szynka pieczona

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To była wielka improwizacja. Już chyba nigdy nie zrobię szynki inaczej!

Cytrynowa szynka pieczona Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cytrynowa szynka pieczona

 

  • 1 kg szynki bez kości odtłuszczonej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek 40 ml cytrynówki
  • 1czubata łyżka stołowa trawy cytrynowej
  • 1 płaska łyżeczka płatków ostrej papryki
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Cytrynowa szynka pieczona
Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie skłądniki marynaty (czosnek przez praskę). Dokładnie smarujemy szynkę marynatą, wkładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na noc. Należy ją parę razy odwracać na drugą stronę, aby marynata dotarła do każdego miejsca w mięsie. Po "leżakowaniu" wkładamy mięsko do rękawa i pieczemy w piekarniku 200 stopni termoobieg godzinę. Po godzinie rozcinamy rękaw u góry, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Cytrynowa szynka pieczona
wszystkie skłądniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso
Cytrynowa szynka pieczona
jeżeli w miseczce zostanie trochę marynaty, dolewamy ją do rękawa

Tagi:

beza szynka bezy