Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciasteczka z borówkami
CIASTO:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka dodając 3 łyżki ciepłej wody. Podczas ubijania dodawać stopniowo żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Rozsmarować równomiernie ciasto biszkoptowe na natłuszczonej blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temp. 175 stop. C. Wyjąć na posypaną cukrem ściereczkę, pozostawić do ostygnięcia.
KREM CYTRYNOWY:
Namoczyć żelatynę w dużej ilości zimnej wody. Oddzielić żółtka od białek. rozetrzeć żółtka z 5 dag cukru i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Wycisnąć żelatynę, rozpuścić w małej ilości wody. Połączyć z sokiem cytryny, dodawać stopniowo do żółtek. ubić na sztywno śmietanę, dodając resztę cukru. Połączyć żółtka z pianą i połowę śmietany, wymieszać, wstawić na 10 minut do lodówki. Wyciąć z biszkopta foremką o średnicy 6,5 cm 16 kwiatków. Połowę posmarować konfiturą z borówek. Kiedy krem zacznie zastygać, delikatnie wymieszać, napełnić szprycę. wycisnąć krem na biszkopty posmarowane konfiturą. Wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu przykryć pozostałymi biszkoptami. Napełnić resztą bitej śmietany szprycę, udekorować gotowe ciasteczka kleksem śmietany oraz borówkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka dodając 3 łyżki ciepłej wody. Podczas ubijania dodawać stopniowo żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Rozsmarować równomiernie ciasto biszkoptowe na natłuszczonej blasze piekarnika. Piec około 12 minut w temp. 175 stop. C. Wyjąć na posypaną cukrem ściereczkę, pozostawić do ostygnięcia.
KREM CYTRYNOWY:
Namoczyć żelatynę w dużej ilości zimnej wody. Oddzielić żółtka od białek. rozetrzeć żółtka z 5 dag cukru i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Wycisnąć żelatynę, rozpuścić w małej ilości wody. Połączyć z sokiem cytryny, dodawać stopniowo do żółtek. ubić na sztywno śmietanę, dodając resztę cukru. Połączyć żółtka z pianą i połowę śmietany, wymieszać, wstawić na 10 minut do lodówki. Wyciąć z biszkopta foremką o średnicy 6,5 cm 16 kwiatków. Połowę posmarować konfiturą z borówek. Kiedy krem zacznie zastygać, delikatnie wymieszać, napełnić szprycę. wycisnąć krem na biszkopty posmarowane konfiturą. Wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu przykryć pozostałymi biszkoptami. Napełnić resztą bitej śmietany szprycę, udekorować gotowe ciasteczka kleksem śmietany oraz borówkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.