Cytrynowiec 8

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto cytrynowe szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe

Cytrynowiec 8

Składniki:

Cytrynowiec 8

 

  • CIASTO
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

 

  • MASA CYTRYNOWA
  • 2 szklanki wody
  • 11/2 szklanki cukru
  • sok i skórka otarta z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec 8
Ciasto - Ucieramy margarynę na puch z cukrem pudrem. Gdy cukier się połączy z margaryną dodajemy stopniowo po jednym jajku a na samym końcu proszek wymieszany z mąką. Ciasto ucieramy na jednolitą masę. Dzielimy przygotowane ciasto na 3 części. Pieczemy trzy placki każdy osobno po 25 minut w temp.180.Odkładamy ciasta do przestudzenia. Przekładamy placki ciepłą przygotowaną masą. Masa cytrynowa - Gotujemy syrop z wody i cukru do gotującego syropu dodajemy zawiesinę zrobioną z mąki ziemniaczanej, żółtek oraz soku z cytryny i skórki.Gotujemy budyń cytrynowy i jeszcze ciepłym przekładamy placki.Odstawiamy placek do zastygnięcia mas. Lukrujemy wierzch ciasta