Sposób przygotowania:
Cytrynowo - miodowa miruna
Zamrożony filet z miruny ( bo z reguły taki możemy kupić ) zostawić w lodówce by odtajał. Zlać wodę .Osuszyć. Przygotować marynatę mieszając sok z cytryny , 1/2 szklanki oleju, sól, curry, miód, pokruszone listki Kafiru. Zalać pokrojony na porcje filet ryby ułożony w pojemniku tak by była nią zalana ( przewrócić kilka razy w trakcie marynowania ). Zostawić przykryte w marynacie na minimum 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć. Posolić i posypać pieprzem, szczypta soli i mieloną papryką . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo - tak by ryba smażyła się trochę tak jak w głębokim tłuszczu). Usmażyć na rumiano z obu stron- dodając w ostatnim momencie masło. Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia.
2milutka