Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Cytrynowo - miodowa miruna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wypróbowuję marynatę , którą robiłam już kiedyś do ryby której z reguły nie kupuję bo bardzo mi przeszkadza jej ostry ,, morski" zapach .

Cytrynowo - miodowa miruna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowo - miodowa miruna

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowo - miodowa miruna
Zamrożony filet z miruny ( bo z reguły taki możemy kupić ) zostawić w lodówce by odtajał. Zlać wodę .Osuszyć. Przygotować marynatę mieszając sok z cytryny , 1/2 szklanki oleju, sól, curry, miód, pokruszone listki Kafiru. Zalać pokrojony na porcje filet ryby ułożony w pojemniku tak by była nią zalana ( przewrócić kilka razy w trakcie marynowania ). Zostawić przykryte w marynacie na minimum 30 minut. Wyjąć i dobrze osuszyć. Posolić i posypać pieprzem, szczypta soli i mieloną papryką . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( sporo - tak by ryba smażyła się trochę tak jak w głębokim tłuszczu). Usmażyć na rumiano z obu stron- dodając w ostatnim momencie masło. Podawać z kawałkiem cytryny do skropienia.
Cytrynowo - miodowa miruna
Ryba w marynacie powinna poleżeć minimum 30 minut
Cytrynowo - miodowa miruna
Po wyjeciu z marynaty rybę dobrze odsączyć
Cytrynowo - miodowa miruna
Filety posoli- posypac pieprzem i papryką i oprószyć mąka
Cytrynowo - miodowa miruna
Usmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju

Tagi:

winogrona