wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Cytrynowy kurczak z gotowanymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udka z kurczaka, ktore dzieki mieszance slodkich i ostrych smakow sa wysmienite...Moj maz mowi o nich ostra slodycz:). POLECAM!.

Cytrynowy kurczak z gotowanymi warzywami

Składniki:

Cytrynowy kurczak z gotowanymi warzywami

 

  • 6 maczug z kurczaka;
  • 4 lyzki swiezo wycisnietego soku z cytryny;
  • 3 lyzki plynnego miodu;
  • 0,5 lyzki mielonego cynamonu;
  • 0,5 lyzki mielonego imbiru;
  • oliwa z oliwek do marynaty;
  • 300 g brokulow;
  • 5 ziemniakow;
  • 5 marchewek;
  • szczypta soli;
  • swiezy lub suszony koperek

Sposób przygotowania:

Cytrynowy kurczak z gotowanymi warzywami
Udka z kurczaka oplukac pod biezaca woda. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Udka wlozyc do naczynia zaroodpornego.
Sok z cytryny, miod, cynamon i imbir wymieszac razem. Dodac oliwe z oliwek, wszystko razem wymieszac na jednolita mase. Calosc masy rozprowadzic po udkach z kurczaka z obydwu stron. Przykryc udka folia aluminiowa, piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie i piec nastepne 15 minut. Udka podawac z gotowanymi warzywami. W trakcie pieczenia udek przygotowac warzywa. Obrac ziemniaki i ugotowac, podobnie zrobic z marchewka, ktora kroimy w slupki lub plasterki. Wszystkie warzywa delikatnie osolic. Na koniec ugotowane juz warzywa posypac swiezym lub suszonym koperkiem. Smacznego!!!