jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Cytrynowy ryż z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten pyszny aromatyczny ryż ugotowany w indyjskim stylu może być wspaniałym dodatkiem do drobiu.

Cytrynowy ryż z szafranem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowy ryż z szafranem

 

  • 1 szklanka ryżu (najlepiej basmati)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy ryż z szafranem
Bulion doprowadzamy do zagotowania, zestawiamy go z ognia po czym dodajemy do niego szafran , przykrywamy i pozostawiamy na kilkanaście minut. Obieramy cebulę, czosnek i imbir. Kroimy je w drobną kostkę. Szorujemy cytrynę, ścieramy z niej skórkę. Płuczemy i odcedzamy ryż. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło sklarowane, szklimy na nim cebulkę. Dodajemy ryż, czosnek i imbir. Zalewamy bulionem z dodatkiem szafranu, dodajemy skórkę cytrynową. Gotujemy ryż na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut. Gdy ryż będzie miękki zestawiamy go z ognia, dodajemy sok z cytryny i natkę pietruszki - mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut po czym podajemy.
Cytrynowy ryż z szafranem
Bulion doprowadzamy do zagotowania, zestawiamy go z ognia po czym dodajemy do niego szafran , przykrywamy i pozostawiamy na kilkanaście minut.
Cytrynowy ryż z szafranem
Szorujemy cytrynę, ścieramy z niej skórkę.
Cytrynowy ryż z szafranem
Obieramy cebulę, czosnek i imbir. Kroimy je w drobną kostkę.
Cytrynowy ryż z szafranem
Zalewamy bulionem z dodatkiem szafranu, dodajemy skórkę cytrynową.

Tagi:

ryż