Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Cytrynowy sernik z falami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik jest pyszny , wilgotny i nie wymaga trzykrotnego mielenia twarogu . Polecam na każdą okazje i nie tylko.

Cytrynowy sernik z falami

Składniki:

Cytrynowy sernik z falami

 

  • spód:
  • 100 gram margaryna
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąka tortowa
  • 1/2 szklanki maka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukier drobny
  • serowa masa:
  • 1 kg twaróg
  • 7 jaj
  • 1 1/2 szklanki cukier
  • skórka starta i sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki maka ziemniaczana
  • 3/4 szklanki olej rzepakowy
  • dodatkowo:
  • 5 łyżek mleko zimne
  • 1 płaska łyżeczka kakao ciemne

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowy sernik z falami
Wykonanie spodu: Miksujemy na puszystą masę margarynę z cukrem i jajkiem . Wsypujemy obie mąki z proszkiem ,dokładnie mieszamy i odkładamy ok. 1 łyżkę ciasta .Resztę ciasta równo rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 160-180 C.Pozostałe ciasto łączymy z mlekiem i kakao. wykonanie masy serowej: Oddzielone białka od żółtek ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy.Olej z żółtkami i cukrem ucieramy na jednolitą masę.Stopniowo dodajemy twaróg dokładnie rozgnieciony widelcem ,skórkę i sok z cytryny.Na koniec masę serową łączymy z pianą z białek i mąka ziemniaczaną.Wykładamy na podpieczony spód ,wierzch dekorujemy kakaowym ciastem robiąc fale i pieczemy w 160- 180 C przez ok. 50 minut. Na koniec można udekorować polewą czekoladową .