Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne muffinki, delikatne, bardzo ciemne, długo zachowują świeżość. Razem z pomarańczowym kremem tworzą idealną kompozycję smakową.

Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym

 

  • Składniki na ciasto:
  • majonez - 3/4 szklanki,
  • mąka krupczatka - 2 szklanki,
  • cukier - 1,5 szklanki,
  • rum - 6 łyżek,
  • mleko - 1 szklanka,
  • kakao - 3/4 szklanki,
  • soda - 2 łyżeczki
  • Składnik na masę:
  • sok marchwiowo-pomarańczowy przecierowy - 1/2 l
  • budyń waniliowy - 2 opakowania,
  • masło - 250 g
  • cukier - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym
Majonez wymieszać razem z mlekiem i cukrem. Po wymieszaniu dolać rum a następnie dosypać kakao. Zmiksować. Odlać dwie, trzy łyżki mikstury i rozpuścić w nich sodę a potem dolać do masy majonezowej. Wsypać mąkę i ponownie zmiksować. Foremki do muffinek wyłożone papilotkami napełniać do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 25 minut. Przygotować krem. Zagotować 400 ml soku marchwiowo - pomarańczowego. W 100 ml rozrobić budyń. Wlać budyń do gotującego soku i ugotować. Przestudzoną masę zmiksować razem z miękkim masłem. Masło dodawać stopniowo, aby mas się nie zwarzyła. Po zrobieniu krem schłodzić. Przestudzone muffinki dekorować kremem wedle uznania.
Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym
Majonez rozmieszać razem z mlekiem, cukrem i rumem.
Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym
Dodać kakao do masy majonezowej i zmiksować.
Czarne muffinki majonezowe z kremem pomarańczowym
Powstałą miksturę majonezową zmiksować z mąką.