karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

''Czarno-biała'' pierś z kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Niby zwykła panierowana pierś z kurczaka, a jednak trochę inna...

''Czarno-biała'' pierś z kurczaka

Składniki:

''Czarno-biała'' pierś z kurczaka

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka (ok.0,8 kg)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • ok. 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

''Czarno-biała'' pierś z kurczaka
Pierś umyć i poporcjować na kotlety, rozbić je lekko tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Odstawić na chwilę. W tym czasie rozbić jajko i wymieszać z curry i lubczykiem. Bułkę tartą wysypac do naczynia i dodać do niej siemię lniane i sezam. Piersi maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej z ziarnami i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, każdą stronę ok. 2-3 minut.