Sposób przygotowania:
Czekoladowa szachownica
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT JASNY : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę / do połączenia składników. Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min / 180C. BISZKOPT CIEMNY : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie , ale krótko mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min / 180C. CAŁOŚĆ : Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu. Takie same z ciemnego i z jasnego. A następnie układamy je jeden do drugiego. KREM CZEKOLADOWY : Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej. Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ). CAŁOŚC : W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem. Robimy t delikatnie , ale dokładnie , tak by wszędzie było pokryte masą. Obsypujemy posiekaną czekoladą i czekoladowymi pałeczkami. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Podajemy z ulubioną kawą! Smacznego!