Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Szachownica.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój przepis na szachownicę

Szachownica. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szachownica.

 

  • Biszkopt
  • jajka -8 szt
  • cukier -8 łyżek
  • mąka -8 łyżek
  • proszek do pieczenia -1 łyżeczka
  • kakao -1 łyżka
  • MASA
  • 4 łyżek czubatych mąki
  • 190 g margaryna
  • 4 łyżek cukier
  • 1,5 szkl mleko
  • POLEWA
  • polewa czekoladowa -1 opak
  • wiórki kokosowe -2 łyżki

Sposób przygotowania:

Szachownica.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, w trakcie ubijania dodawać cukier, ciągle ubijać. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Biszkopt podzielić na 2 części. Do jednej części, dodać kakao,wymieszać. Przelać ciasto do dwóch wąskich blaszek, wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.35 minut. Ciasto wyjąć ostudzić. MASA Zagotować 1 szkl. mleka z cukrem. Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. PRZEKŁADANIE CIASTA: Ciasto jasne i ciemne kroimy każde wzdłuż na 4 długie kawałki Układamy najpierw ciemny kawałek, smarujemy masą, do tego przykładamy jasny kawałek ciasta. Oba kawałki ciasta smarujemy masą, układamy następnie na ciemnym kawałku jasne ciasto, a na jasnym ciemne. Ciasto polać gotową polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do lodówki. Kroić ciasto na grubsze plastry. Następnie na ciemny kawałek kładziemy
Szachownica.
Z przygotowanych składników na ciasto, upieczony został jasny i ciemny biszkopt
Szachownica.
Masa do przełożenia ciasta z mąki, mleka i margaryny