dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Czekoladowa wisienka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką.

Czekoladowa wisienka

Składniki:

Czekoladowa wisienka

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa wiśniowa:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 5 łyżek cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowa wisienka
1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa wiśniowa: Wiśnie drylujemy i dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i całość zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Kiedy wiśnie się zagotują wyłączamy gaz i wsypujemy dwa opakowania galaretki wiśniowej, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę wiśniową i dokładnie łączymy. 3. Na pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :)