Czekoladowe batoniki twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Batony są smaczne i sycące, świetne na deser, intensywnie czekoladową przekąskę, kakaowa masa twarogowa otulona gorzką czekoladą.

Czekoladowe batoniki twarogowe

Składniki:

Czekoladowe batoniki twarogowe

 

  • 300 g białego sera twarogowego
  • 130 g serka mascarpone
  • 2 czubate łyżki kremu czekoladowego
  • 1,5 miarki białkowej odżywki o smaku białej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 50 g masła
  • 80 ml mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowe batoniki twarogowe
Do miski przełożyć biały twarogowy ser, dodać do niego mascarpone oraz czekoladowy krem i dosypać odżywkę białkową (odżywka nie jest konieczna, ale powoduje, że batony mają wyższą zawartość białka i dodatkowo zyskały przyjemny posmak białej czekolady). Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszałam ręcznie za pomocą widelca, ale można wykorzystać blender lub mikser).

Rozkładałam kawałki pociętej przezroczystej folii spożywczej, a na nią kładłam porcje słodkiej twarogowej masy formując batonik. Zawijałam folię z masą w środku robiąc takie pakieciki, jakby ta masa pozawijana była w takie cukierki foliowe.

W ten sposób ogarniętą masę twarogową przełożyłam do zamrażarki i pozostawiłam tam pakieciki na 2 godzinny. Po upływie tego czasu przygotowałam czekoladową polewę. W garnuszku na małej temperaturze podgrzałam gorzką czekoladę z dodatkiem mleka i masła.

Wyjęłam twarogowe zawiniątka z zamrażarki, każdy kawałek zmrożonej twarogowej masy rozwinęłam z folii i zanurzałam w polewie czekoladowej, obtaczałam w czekoladzie, żeby cały kawałek był pokryty czekoladą. Postępowałam jednakowo z każdym batonikiem. Wyszło mi 6 sporych sztuk.

Można zrobić mniejsze wielkością, a większą ilość batoników wedle uznania. Obtoczone w czekoladzie batoniki przełożyłam jeszcze na 40 minut do zamrażarki. Potem batoniki przechowuję już w lodówce