Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Czekoladowe buchty - kluski na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Buchty czekoladowe sa bardzo lekkie a z sosem waniliowym.. to uczta dla podniebienia.. dla slodkich lakomczuchow

Czekoladowe buchty - kluski na parze

Składniki:

Czekoladowe buchty - kluski na parze

 

  • Z proporcji wychodzi 16 sztuk
  • 200g czekolady mlecznej
  • 2 lyzki kakao
  • 500g maki
  • 1 op suchych drozdy (7g suchych-to odpowiada 25g swiezych drozdzy)
  • 150ml letniego mleka
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100g gestej, kwasnej tlustej smietany

Sposób przygotowania:

Czekoladowe buchty - kluski na parze
Przygotowac ciasto drozdzowe: Czekolade pokruszyc drobno i rozpuscic w kapieli wodnej. Z maki, drozdzy, mleka, cukru, szczypty soli i jajka oraz gestej smietany zamieszac ciasto drozdzowe. Pod koniec wyrabiania dodac rozpuszczona czekolade + 2 lyzki kakao. Przykryc miske z ciastem sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30 minut do wyrosniecia. Po uplywie tego czasu ciasto zagniesc ponownie i podzielic na 16 rownych kawalkow. Uformowac okragle buchty i przykryc scierka (czysta oczywiscie :)) i poczekac, az zaczna rosnac. Wode nalac do szerokiego garnka, obwiazac go scierka lub gaza (za pomoca gumki do bielizny udaje sie wspaniale) Przykryc pokrywka, zagotowac. Gdy woda zagotuje sie, kladziemy na sciereczke po 4 buchty i przykrywamy pokrywka. Ogien skrecamy, nie musi sie teraz gotowac zbyt mocno.. wystarczy, ze wrze. Buchty gotujemy pod przykryciem, bez otwierania przez 10 minut. Po uplywie tego czasu sa gotowe. Podajemy je z sosem waniliowym. Smacznego