joanna.72

joanna.72

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Czekoladowe ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 6750
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciastko bardzo lekkie, kruche . Dość szybkie i łatwe w przygotowaniu .

Czekoladowe ciasto orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe ciasto orzechowe

 

  • Na ciasto :
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 10 kropli aromatu rumowego
  • 200 mil oleju
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki kakao

 

  • Polewa :
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki wody
  • 20 g rozpuszczonego masła

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto orzechowe
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao wsypać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, aromat i olej . Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera . Porcjami dodajemy siekane orzechy włoskie . Masę wylewamy na blachę 30 x 40 cm i starannie wyrównać powierzchnie . Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C . Po ostygnięciu ciasta polać go polewą ( cukier puder wymieszać z kawą , dodać śmietanę, wodę i masło . Wszystko dokładnie wymieszać ) .
Czekoladowe ciasto orzechowe
Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy , jajka, aromat i olej .
Czekoladowe ciasto orzechowe
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera aż do uzyskania jednolitej masy . Orzechy włoskie siekamy drobno i porcjami dodajemy do masy . Wiercimy mikserem aż do połączenia się składników .
Czekoladowe ciasto orzechowe
Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika .
Czekoladowe ciasto orzechowe
Podczas gdy ciasto się piecze my wykonujemy polewę łącząc ze sobą wszystkie składniki .