Sposób przygotowania:
Buraczkowy sernik na kakaowym spodzie
Spód- Ucieramy masło z cukrem. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę. Do masy maślanej stopniowo dodajemy składniki suche, na koniec dodajemy jajko. Ciasto wykładamy do tortownicy (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) - średnica 26 cm. Podpiekamy w piekarniki, termoobieg, 180 stopni, 15 min. Do utartego z cukrem masła dodajemy mąki, ekstrakt waniliowy. Miksując dodajemy ser, żółtka i puree z buraków. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej.. Całość przelewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Przygotowujemy dekorację. Masło ucieramy z mlekiem w proszku i cukrem, dodajemy ekstrakt oraz puree. Chłodzimy w lodówce. Wystudzone ciasto dekorujemy masą, boki smarujemy kremem czekoladowym. Smacznego!
2milutka
kołczu
Ewa