Sposób przygotowania:
Serniczek z makiem
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki resztę do lodówki. Masa makowa: Mak opłucz , wsyp do mleka i ugotuj. Ugotowany ma odcedź i zmiel 2-3 razy. Miękką margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem dodaj mak , rodzynki. Białka ubij i wymieszaj z masą makową , dodaj śmietanę. Masa serowa: Ser zmielić 2 razy. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem dodaj ser. Pod koniec dodaj mąkę . Białka ubij i wymieszać z ciastem dodaj śmietanę. Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż do blachy, rozsmaruj masę makową a na makowej masę serową. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na ser. Piec około godziny w temp 160 stopni.
marietta