bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czekoladowe muffinki z piankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z książki "Cupcakes & small bakes" wydaną przez BBC

Czekoladowe muffinki z piankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe muffinki z piankami

 

  • 140g cukru muscovado
  • 100g mąki
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 125ml oleju roślinnego (dałam z pestek winogron)
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g groszków z czekolady mlecznej (firmy Decomorreno)
  • opakowanie pianek

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki z piankami
Piekarnik nagrzać do 180C. W misce wymieszać cukier, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i mleko, a następnie zmieszać razem z suchymi składnikami, aż dobrze się połączą. Do formy na muffinki wyłożyć papilotki, do każdej wlać trochę ciasta, do środka włożyć po kilka czekoladowych groszków i zalać pozostałym ciastem do wysokości 2/3 papilotki. Piec przez ok 20 min. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia,. Pianki pokroić na kawałki i położyć po kilka na wierzch każdej muffinki. Tuż przed podaniem kuchennym palnikiem gazowym (ja użyłam z zestawu do cream brulee) podpiec pianki do momentu aż bedą lekko rumiane.
Czekoladowe muffinki z piankami
Muffinki z pankami idealne na przyjecie dla dzieci