jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowe ptysie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To efektowny deser na spotkanie z przyjaciółmi.

Czekoladowe ptysie

Składniki:

Czekoladowe ptysie

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 5 jajek
  • Czekoladowa śmietanka
  • 0,5 litra śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3-4 łyżki nutelli
  • Dodatkowo: ¾ tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka i dekorujemy przełożone ptysie.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ptysie
Wodę i margarynę podgrzewać w garnku do rozpuszczenia tłuszczu. Następnie dodać sól i wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając pałką, aby zrobiła się taka „kluska” i ciasto by odchodziło od ścianek. Dodać proszek do pieczenia. Delikatnie przestudzić. Ucierając ciasto pałką dokładać do niego po jednym jajku. Ucierać około 10-15 min.Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysie. Można też ciasto nakładać łyżeczką. Na jednego ptysia przeznaczamy 1 łyżeczkę ciasta. Przy wyciskaniu należy pamiętać o odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia. Z tej porcji powinno wyjść około 30 sztuk.Upieczone ptysie przekrawamy na połowę. W środek nakładamy czekoladową śmietankę. Śmietanka: W przegotowanym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy nutellę. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy. Tężejącą śmietanką napełniamy ptysie. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.