Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Czekoladowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne czekoladowe ciasto z pyszną pianką i pachnącymi malinami na deser. Takie ciasta to ja uwielbiam

Czekoladowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe z malinami

 

  • Ciasto
  • mąka -500 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 3 łyżki
  • margaryna -1 kost
  • żółtka jaj - 5 szt
  • tłuszcz do formy
  • MASA BUDYNIOWA
  • budynie czekoladowe - 2 opak
  • olej -0,5 szkl
  • cukier -250 g
  • białka jaj -5 szt
  • sól - szczypta
  • białka jaj -5 szt
  • DODATKOWO
  • maliny

Sposób przygotowania:

Czekoladowe z malinami
CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA BUDYNIOWA Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną pianę. Do piany wsypać proszek budyniowy, wymieszać. Gdy budyń z białkami został wymieszany , dolewamy po trochu olej, dokładnie mieszamy. DODATKOWO Maliny przebrać, opłukać, osączyć. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część. Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny. Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce . Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop.
Czekoladowe z malinami
Maliny przebrane opłukane i osączone na sicie
Czekoladowe z malinami
Z przygotowanych składników zagnieciono kruche ciasto
Czekoladowe z malinami
Białka ubite i połączone z budyniem i olejem
Czekoladowe z malinami
Ciasto wylane na blache i ułożono na nim maliny