iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto wyszło mi bardzo apetyczne i w smaku i z wyglądu, rodzinka była nim zachwycona i znikało szybciej jak powstawało.

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

Składniki:

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

krem:

masa śmietankowa:

dodatkowo:

  • herbatniki
  • 1 słoik dżemu jagodowego
  • 5 dag czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

ETAP 1:

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec
Ciasto jest delikatne i puszyste jeszcze przed pieczeniem.

Całe jajka ubić do białości z cukrem do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao po delikatnym wymieszaniu ciasta dodać do niego olej i wymieszać.

Blaszkę do ciasta ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut do suchego patyczka.

ETAP 2:

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec
Czekoladę rozpuścić w gorącym budyniu i wystudzić.

Krem budyniowy:

1 szklankę mleka zagotować, a w drugiej wymieszać żółtka z mąką i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować do zgęstnienia do gorącego budyniu dodać czekoladę i mieszać do momentu jej rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie ucierania dodając zimny budyń.

ETAP 3:

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec
Ciasto poprzekładać odpowiednimi warstwami.

Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki jeden ponownie ułożyć w formie oba placki dobrze nasączyć kawą i na spód wyłożyć całą masę budyniową na niej ułożyć jeden obok drugiego herbatniki które posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć.

ETAP 4:

Czekoladowo-jagodowy przekładaniec

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody ja rozpuściłam w gorącym kompocie wiśniowym przez co uzyskałam w niej delikatny kolorek, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z żelatyną. Przygotowaną śmietanę wyłożyć na cieście i równo rozsmarować, następnie posypać sporą ilością startej czekolady i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.