Sposób przygotowania:
Sernik cherry z bezą
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder i cukier z wanilia oraz proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do sypkich składników. Zacząć wyrabiać ciasto dodając żółtka i mleko. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Mniejszą porcję włożyć do zamrażalnika a większą do lodówki i schłodzić około godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 0,8-1 cm i wyłożyć dno blachy ( wcześniej wyłożyć ją papierem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumieniania. Wyjąć, ostudzić. Masa serowa: Na całą noc przełożyć na sito wiśnie i dokładnie je odsączyć. Ser zmielić dwukrotnie. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski wbić jajka i utrzeć je z cukrem na jasną masę. Następnie po łyżce dodawać zmielony ser. Następnie dodać roztopioną margarynę i wymieszane mąki. Wymieszać dokładnie mikserem. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na ser wyłożyć ¾ wiśni. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny. Wymieszać. Bezę wyłożyć na ser z wiśniami. Posypać resztą wiśni. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec w 180 st około 55-60 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia można nakryć folia aluminiową aby góra zbyt mocno się nie przypiekła. Wyjać, ostudzić i wstawić do lodówki. Smacznego!