renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej. Ten sernik jest po prostu przepyszny, polecam!!!

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Masa serowa:
  • 750 g sera trzykrotnie mielonego
  • pół kostki masła
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej

Etap 1

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej
Na poczatek przygotowujemy ciasto czekoladowo-kawowe.

Najpierw przygotowujemy bazę do ciasta: masło, cukier wodę , kawę i kakao zagotowujemy i pozostawiamy do wystudzenia.

Etap 2

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej
Przygotowujemy czekoladowo-kawową masę serową.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie mieszamy z budyniami i kawą.

Etap 3

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej
Do serowej masy dodajemy pianę z trzech białek.

A na koniec do serowej masy dajemy pianę ubitą z białek na sztywno i delikatnie mieszamy.

Etap 4

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej
Bazę na ciasto mieszamy z żółtkami, mąką żytnią i na koniec z pianą z białek.

Do wychłodzonej masy na ciasto dodajemy żółtka i mąkę żytnią, mieszamy, a na koniec dajemy pianę ubitą z białek na sztywno i delikatnie mieszamy.

Etap 5

Czekoladowo-kawowy sernik w cieście z mąki żytniej
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

W brytfance wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy 3/4 ciasta na dno, następnie masę serową i na nią resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę.