hania123

hania123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Czekoladowy deser z kremem ananasowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

czekoladowa wieżyczka z "letnim" ananasowym akcentem

Czekoladowy deser z kremem ananasowym

Składniki:

Czekoladowy deser z kremem ananasowym

 

  • Ganache
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki
  • Pineapple curd
  • 400 g świeżego ananasa
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła
  • Dodatkowo
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy deser z kremem ananasowym
Ganache Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Schłodzić Pineapple curd Ananasa pokroić, zmiksować w blenderze, przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, dodać cukier, żółtka, jajka i mąkę kukurydzianą. Roztrzepać wszystko na jednolitą masę. Gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny i masło. Mieszając gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż krem zgęstnieje. Wystudzić. Foremkę w kształcie pierścienia o średnicy 5 cm położyć na papierze do pieczenia, do środka wlać czekoladę, rozprowadzić, tworząc cienką warstwę, foremkę podnieść, a czekoladowy krążek odstawić do zastygnięcia. W ten sposób przygotować 5 czekoladowych krążków. Na talerzu położyć 1 czekoladowy krążek, szprycować na przemian kremy czekoladowy i ananasowy, przykryć 2 krążkiem, powtórzyć tę czynność 3 razy. Deser ozdobić plastrami ananasa i listkami mięty.