Sposób przygotowania:
Czekoladowy słonecznikowiec
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 15 min w 180°C. Upieczony biszkopt studzimy. Po ostygnięciu zdejmujemy (zdrapujemy) z niego wierzchnią skórkę i ścieramy na tarce ( będzie ona wykorzystana do dekoracji) MASA SŁONECZNIKOWA: Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy w rondelku. Następnie do rozpuszczonej masy dodajemy słonecznik. Chwilkę smażymy. Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy do zrumienienia w piekarniku w 180ºC. Po wyjęciu studzimy i rozkruszamy MASA: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie mieszamy budyń z żółtkiem. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Nie słodzimy go. Gotowy studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostygnięty budyń . Następnie dodajemy toffi. Do puszystej masy dodajemy pokruszony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Masę słonecznikową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt dodatkowo delikatnie poczujemy (ale niekoniecznie). ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej, puszystej śmietanki wlewamy przestudzoną żelatynę. Szybko mieszamy. Śmietankę wylewamy na masę słonecznikową, dokładnie rozprowadzamy po całości. Całość posypujemy pokruszonym biszkoptem. Odstawiamy do chłodu , by śmietanka zastygła.
gosiapiotrek23
marietta