Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort
Tort zrobilam mojej kolezance na urodziny, bardzo smakowal co mnie niezmiernnie ucieszylo:)
Wszystkie skladniki na spod zagniesc, wylozyc ciastem dno tortownicy i piec 15 min. w temp. 180 stopni. Odstawic.
Zoltka wymieszac mikserem z goraca woda, dodac cukier i mocno ubic-jak na dobry kogel-mogel. Dodac ubite na sztywno bialka i maki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac. Piec ok.30 min. w temp.175 stopni. Odstawic. Calkowicie ostygniety biszkopt przekroic na pol. 500 ml. mleka zagotowac a w 200 ml. wymieszac proszki budyniowe. Ugotowac budyn i odstawic do calkowitego ostygniecia. Maslo utrzec z cukrem pudrem, dodawac po lyzce zimnego budyniu i dalej ucierac. Na koncu dodac spirytus ciagle ubijajac. Smietane ubic i wmieszac delikatnie do kremu. Odlozyc ok.1/3 kremu (do posmarowania bokow i dekoracji gory tortu) do lodowki. Do reszty dodac posiekana czekolade i takze wstawic do lodowki. Upieczony i ostudzony spod posmarowac dzemem wymieszanym z spirytusem. Zamknac wokol ciasta obrecz tortownicy. Wylozyc nastepnie 1/3 zimnego kremu, na krem polozyc krazek biszkoptu. Biszkopt nasaczyc herbata wymieszana z spirytusem i wylozyc znowu 1/3 kremu, na krem krazek biszkoptu. Biszkopt nasaczyc reszta herbaty i posmarowac reszta kremu. Odstawic do lodowki na kilka godzin ( u mnie na cala noc). Po tym czasie usunac obrecz tortownicy i boki ciasta posmarowac czescia odlozonego kremu. Reszta udekorowac gore tortu. Boki i gore tortu obsypac wiorkami czekoladowymi. Tort przechowywac w zimnym pomieszczeniu lub lodowce.
Wszystkie skladniki na spod zagniesc, wylozyc ciastem dno tortownicy i piec 15 min. w temp. 180 stopni. Odstawic.
Zoltka wymieszac mikserem z goraca woda, dodac cukier i mocno ubic-jak na dobry kogel-mogel. Dodac ubite na sztywno bialka i maki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac. Piec ok.30 min. w temp.175 stopni. Odstawic. Calkowicie ostygniety biszkopt przekroic na pol. 500 ml. mleka zagotowac a w 200 ml. wymieszac proszki budyniowe. Ugotowac budyn i odstawic do calkowitego ostygniecia. Maslo utrzec z cukrem pudrem, dodawac po lyzce zimnego budyniu i dalej ucierac. Na koncu dodac spirytus ciagle ubijajac. Smietane ubic i wmieszac delikatnie do kremu. Odlozyc ok.1/3 kremu (do posmarowania bokow i dekoracji gory tortu) do lodowki. Do reszty dodac posiekana czekolade i takze wstawic do lodowki. Upieczony i ostudzony spod posmarowac dzemem wymieszanym z spirytusem. Zamknac wokol ciasta obrecz tortownicy. Wylozyc nastepnie 1/3 zimnego kremu, na krem polozyc krazek biszkoptu. Biszkopt nasaczyc herbata wymieszana z spirytusem i wylozyc znowu 1/3 kremu, na krem krazek biszkoptu. Biszkopt nasaczyc reszta herbaty i posmarowac reszta kremu. Odstawic do lodowki na kilka godzin ( u mnie na cala noc). Po tym czasie usunac obrecz tortownicy i boki ciasta posmarowac czescia odlozonego kremu. Reszta udekorowac gore tortu. Boki i gore tortu obsypac wiorkami czekoladowymi. Tort przechowywac w zimnym pomieszczeniu lub lodowce.
wedith1
Sarenka
luna
Slicznie dziekuje Sarenko, bede sie dalej starac:)
margolata
Weronka
Tit
luna
Moja serdeczna kolezanka Beata miala urodzinki, a ze do ciast nie ma reki to sprezentowalam jej tort:)
Netka
misia53