luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Czekoladowy tort

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na deser kawałek tortu czekoladowego - nie trzeba nic dodawać - smakuje tak jak wygląda!

Czekoladowy tort

Składniki:

Czekoladowy tort

 

  • Skladniki na spod:
  • 125 gram maki pszennej
  • 10 gram gorztkiego kakao
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 50 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 lyzka spirytusu lub wodki
  • 75 gram miekkiego masla lub margaryny
  • Skladniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 lyzki goracej wody
  • 180 gram cukru
  • 2 lyzki gorzkiego przesianego przez sitko kakao
  • 100 gram maki pszennej
  • 100 gram maki ziemniaczanej
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • Skladniki na krem:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 700 ml. mleka
  • 250 gram miekkiego masla
  • 150 gram cukru pudru
  • 100 gram drobno posiekanej czekolady
  • 5 lyzek spirytusu
  • 400 ml. smietany kremowki
  • Dodatkowo:
  • 5 lyzek ciemnego dzemu (u mnie jagodowy) wymieszanego z 2 lyzkami spirytusu
  • ½ szklanki mocnej czarnej herbaty wymieszanej z 3 lyzkami spirytusu
  • Kawalki czekolady do dekoracji tortu

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort
Tort zrobilam mojej kolezance na urodziny, bardzo smakowal co mnie niezmiernnie ucieszylo:)

Wszystkie skladniki na spod zagniesc, wylozyc ciastem dno tortownicy i piec 15 min. w temp. 180 stopni. Odstawic.

Zoltka wymieszac mikserem z goraca woda, dodac cukier i mocno ubic-jak na dobry kogel-mogel. Dodac ubite na sztywno bialka i maki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac. Piec ok.30 min. w temp.175 stopni. Odstawic. Calkowicie ostygniety biszkopt przekroic na pol. 500 ml. mleka zagotowac a w 200 ml. wymieszac proszki budyniowe. Ugotowac budyn i odstawic do calkowitego ostygniecia. Maslo utrzec z cukrem pudrem, dodawac po lyzce zimnego budyniu i dalej ucierac. Na koncu dodac spirytus ciagle ubijajac. Smietane ubic i wmieszac delikatnie do kremu. Odlozyc ok.1/3 kremu (do posmarowania bokow i dekoracji gory tortu) do lodowki. Do reszty dodac posiekana czekolade i takze wstawic do lodowki. Upieczony i ostudzony spod posmarowac dzemem wymieszanym z spirytusem. Zamknac wokol ciasta obrecz tortownicy. Wylozyc nastepnie 1/3 zimnego kremu, na krem polozyc krazek biszkoptu. Biszkopt nasaczyc herbata wymieszana z spirytusem i wylozyc znowu 1/3 kremu, na krem krazek biszkoptu. Biszkopt nasaczyc reszta herbaty i posmarowac reszta kremu. Odstawic do lodowki na kilka godzin ( u mnie na cala noc). Po tym czasie usunac obrecz tortownicy i boki ciasta posmarowac czescia odlozonego kremu. Reszta udekorowac gore tortu. Boki i gore tortu obsypac wiorkami czekoladowymi. Tort przechowywac w zimnym pomieszczeniu lub lodowce.