światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Czekoladowy tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort pełen czekolady ucieszy podniebienia każdego smakosza.

Czekoladowy tort urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy tort urodzinowy

 

  • 8 jajek
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 8 łyżek kakao lub czekolady w proszku
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • pół kostki miękkiego masła
  • wiśnie w rumie (słoiczek)
  • 1 mały dżem wiśniowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Czekoladowy tort urodzinowy
Białka oddzielamy od żółtek. W misce białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. Kiedy białka będą ubite, dodajemy do nich 2 łyżki cukru i 3 łyżki kakao i znów ubijamy, aż całość się połączy. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką, żeby ciasto nie opadło. Pod koniec dodajemy mąkę i znów delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut. W czasie, kiedy biszkopt stygnie przygotowujemy budynie, zgodnie z recepturą podaną na opakowaniach. W misce mikserem rozcieramy miękkie masło, dodajemy do niego powoli łyżką budyń- cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej resztę kakao. Czekoladę za pomocą tarki lub ostrego noża ścieramy w drobne wiórki. Wiórki z połowy tabliczki dodajemy do masy, reszta posłuży nam do ozdoby tortu. Biszkopt przecinamy na 3 części. Pierwszą z nich smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy na nim wiśnie w rumie. Smarujemy masą czekoladowo-budyniową i kładziemy drugi krążek. Nasączamy go rumem z wiśni i znów kładziemy warstwę masy. Na górze kładziemy ostatni biszkopt i smarujemy go masą. Boki tortu także pokrywamy masą, a następnie dekorujemy całość wiórkami z czekolady. Tort możemy dodatkowo udekorować kwiatami z masy cukrowej lub cyferkami - w zależności od okoliczności.
Czekoladowy tort urodzinowy
zarówno w środku jak i na zewnątrz.
Czekoladowy tort urodzinowy
Dzięki dodaniu do ciasta kakaa
Czekoladowy tort urodzinowy
biszkop zyska czekoladowy smak.
Czekoladowy tort urodzinowy
Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.