Sposób przygotowania:
Czekoladowy tort urodzinowy
Białka oddzielamy od żółtek. W misce białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich szczyptę soli. Kiedy białka będą ubite, dodajemy do nich 2 łyżki cukru i 3 łyżki kakao i znów ubijamy, aż całość się połączy. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy łyżką, żeby ciasto nie opadło. Pod koniec dodajemy mąkę i znów delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 30 minut. W czasie, kiedy biszkopt stygnie przygotowujemy budynie, zgodnie z recepturą podaną na opakowaniach. W misce mikserem rozcieramy miękkie masło, dodajemy do niego powoli łyżką budyń- cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy do niej resztę kakao. Czekoladę za pomocą tarki lub ostrego noża ścieramy w drobne wiórki. Wiórki z połowy tabliczki dodajemy do masy, reszta posłuży nam do ozdoby tortu. Biszkopt przecinamy na 3 części. Pierwszą z nich smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy na nim wiśnie w rumie. Smarujemy masą czekoladowo-budyniową i kładziemy drugi krążek. Nasączamy go rumem z wiśni i znów kładziemy warstwę masy. Na górze kładziemy ostatni biszkopt i smarujemy go masą. Boki tortu także pokrywamy masą, a następnie dekorujemy całość wiórkami z czekolady. Tort możemy dodatkowo udekorować kwiatami z masy cukrowej lub cyferkami - w zależności od okoliczności.