Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czekoladowy zefirek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym lekko miętowym kremem. Wszystko się fajnie uzupełnia, jednak najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki sobą przejdą.

Czekoladowy zefirek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy zefirek

 

  • ciasto:150 g oliwy
  • 50 g kakao z wiatrakiem
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 125 g gorącej wody
  • cukier waniliowy
  • 130 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • krem: litr mleka
  • 3/4 szklanki manny
  • cukier puder do smaku
  • 200 g masła
  • 10 miętowych landrynek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowy zefirek
Na mleku gotujemy mannę i odstawiamy do ostygnięcia. Landrynki rozbijamy na małe kawałki, zalewamy wodą i podgrzewamy aby się rozpuściły. Gdy lekko ostygną wsypujemy żelatynę i odstawiamy aby namokła.

Do naczynia przesiewamy kakao, dodajemy kawę i całość rozprowadzamy z gorącą wodą, aż powstanie jednolita gęsta masa. Jajka miksujemy z oliwą i cukrem, sodą i szczyptą soli aż będą białe. Dodajemy po łyżce zimnego kakao i dokładnie rozprowadzamy. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy po łyżce mąki i dokładnie miksujemy.

Dużą tortownicę ( ja miałam 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką, wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Upuszczamy tortownicę na blat aby usunąć pęcherze powietrza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni) na 45 - 55 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.

Wyciągamy z tortownicy, pozwalamy ostygnąć. Zimny placek przekrawamy na pół. Masło miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce manny. Żelatynę i landrynki podgrzewamy aby się rozpuściła. Wlewamy co masy i dokładnie mieszamy, próbujemy pod względem smaku i dosładzamy cukrem. Gotową masą smarujemy ciasto składamy, wierzch i boki też smarujemy kremem. Całość posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do stężenia.
Czekoladowy zefirek
Kakao i kawę zalewamy wrzątkiem i dokładnie rozprowadzamy.
Czekoladowy zefirek
Oliwę, jajka i cukier miksujemy aż cukier się rozpuści.
Czekoladowy zefirek
Ciasto wstawiamy do nagranego piekarnika.
Czekoladowy zefirek
Gotowe ciasto posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce.