Sposób przygotowania:
Czereśniowe ślimaczki
CIASTO: Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy wyrabiać ciasto. Delikatnie je podgrzewamy. Następnie dodajemy do niego łyżkę cukru, drożdże i tyle mąki by rozczyn miał konsystencję śmietany. Po dokładnym rozmieszaniu składników rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta ( poza tłuszczem). Po około 10 minutach wyrabiania dokładamy masło. Zagniatamy jeszcze około 5 minut. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak przygotowane odstawiamy do podrośnięcia. Między czasie gotujemy budyń i przygotowujemy czereśnie. Podrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,7 cm. Na ciasto wykładamy ugotowany, letni budyń. Całość posypujemy czereśniami i zawijamy w rulon. Gotowy rulon tniemy plastry o grubości około 1,5-2 cm. Tak przygotowane przekładamy na przygotowaną blaszkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Ciepłe smarujemy lukrem. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy. LUKIER: Mleko wlewamy na talerz. Dodajemy cukier, tyle by powstał lukier. Mieszamy. Lukrem smarujemy upieczone, ciepłe drożdżówki. Pozostawiamy do ostygnięcia.