Sposób przygotowania:
Czerwona kapusta duszona z jabłkami
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po 5 minutach wodę wylać.
Olej rozgrzać w garnku, wsypać pokrojoną drobno cebulę, obrane jabłka ze skórki pokrojone cienko na kawałeczki, dodać cukier, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać.
Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje jak z godzinę postoi i smaki się przegryzą.
Olej rozgrzać w garnku, wsypać pokrojoną drobno cebulę, obrane jabłka ze skórki pokrojone cienko na kawałeczki, dodać cukier, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać.
Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje jak z godzinę postoi i smaki się przegryzą.