ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Czerwona kapusta duszona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszona kapusta czerwona z jabłkami i korzennymi przyprawami jest jedną z naszych ulubionych surówek na ciepło.

Czerwona kapusta duszona z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwona kapusta duszona z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta duszona z jabłkami
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po 5 minutach wodę wylać.

Olej rozgrzać w garnku, wsypać pokrojoną drobno cebulę, obrane jabłka ze skórki pokrojone cienko na kawałeczki, dodać cukier, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać.

Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje jak z godzinę postoi i smaki się przegryzą.
Czerwona kapusta duszona z jabłkami
Pilnować, aby cukier nie skarmelizował się na ciemny kolor.
Czerwona kapusta duszona z jabłkami
Kapusta powinna być sparzona wrzątkiem,, młodej kapusty nie trzeba sparzać.
Czerwona kapusta duszona z jabłkami
Na koniec po wsypaniu mąki szybko mieszać.