kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Czerwona kapusta ze Szwecji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świąteczny przepis na szwedzką kapustę. Potrawę można przygotować wcześniej i zamrozić!

Czerwona kapusta ze Szwecji

Składniki:

Czerwona kapusta ze Szwecji

 

  • Na ok. 1 kg świeżej kapusty potrzebne są:
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2-3 jabłka (najlepiej Cox Orange)
  • 3 całe goździki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ok. 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżka octu winnego
  • soku z czarnych porzeczek – jeśli użyjesz soku nie trzeba cukru, miodu, cytryny ani octu winnego).

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta ze Szwecji

Powoli podsmaż cebulę na maśle lub margarynie przez co najmniej 5 minut, a najlepiej przez 10. Dołóż pokrojoną w paski kapustę i jabłka starte na grubej tarce (nie trzeba ich obierać) lub drobne kawałki jabłek ze skórką i pestkami. (Można także pominąć smażenie cebuli i tylko zagotować wszystkie składniki bez dodatku tłuszczu. Potrawa będzie lżejsza, ale nie tak smaczna.)


Dodaj sól, ziele angielskie i goździki w całości. Gotuj przez ok. 40 minut pod przykryciem. Przypraw sokiem z cytryny lub octem winnym oraz cukrem lub niewielką ilością miodu lub też sokiem z porzeczek.

Przepis dodany dzięki uprzejmości Ambasady Szwecji w Warszawie, więcej przepisów na stronie Ambasady.