eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Czerwona papryka konserwowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w przygotowaniu papryczki konserwowe. Najlepiej smakują zimą.

Czerwona papryka konserwowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona papryka konserwowa

 

  • 3 kilogramy czerwonej papryki
  • 5 ziarenek pieprzu do każdego słoika
  • 3 liście laurowe do każdego słoika
  • 2 ząbki czosnku do każdego słoika
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Czerwona papryka konserwowa
Papryki dokładnie myjemy i oczyszczany z nasion. Kroimy je w paski. Ocet mieszamy z wodą i solą, następnie gotujemy ok. 15 minut. Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy ziarenka pieprzu, liści laurowych i czosnku. Wypełniamy je ciasno papryką i zalewamy zalewą octową, tak aby u góry słoika znalazło się około 2 cm. wolnego miejsca. Słoik szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy wkładając słoiki do miski z wrzątkiem słoikiem ułożonym do góry dnem ok. 20 minut. Smacznego!!!
Czerwona papryka konserwowa
paprykę dokładnie myjemy i kroimy w paseczki.
Czerwona papryka konserwowa
słoiki wyparzamy
Czerwona papryka konserwowa
poprzez zalanie ich wrzątkiem.
Czerwona papryka konserwowa
Słoiki wypełniamy papryką i przyprawami zalewamy zalewa i zakrecamy szczelnie.

Tagi:

papryka