monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Czerwona soczewica z mięsem mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Powiem Wam,że sama byłam zaskoczona jak takie połączenie smakowe dobrze współgra i jakie jest dobre:)

Czerwona soczewica z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona soczewica z mięsem mielonym

 

  • 300 g mięsa mielonego z szynki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 150 g bakłażana
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 lyżeczki cynamonu mielonego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 łyżki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Czerwona soczewica z mięsem mielonym
1. Cebule pokroić w mała kostkę. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić. Do cebuli wrzucić mięso i smażyć aż się zetnie. Następnie dodać imbir i cynamon oraz 1/2 szklanki wody. Przykryć.

2. Paprykę i bakłażana pokroić w duża kostkę. Dodać do garnka i dusić aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie dodać pomidory, soczewicę oraz koncentrat. Wymieszać. Dodać około 1 szklanki wody i zagotować.

3. Dusić jeszcze około 20 minut aż soczewica będzie miękka. Doprawić sokiem z limonki, cukrem oraz solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.

4. Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić . Przełożyć do rondla z mięsem i wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać natką.
Czerwona soczewica z mięsem mielonym
do mięsa dodać cynamon oraz imbir i wymieszać
Czerwona soczewica z mięsem mielonym
dodać bakłażan oraz paprykę i dusić do miękkości
Czerwona soczewica z mięsem mielonym
do dania dodać czerwoną soczewice i wymieszać
Czerwona soczewica z mięsem mielonym
dodać pokrojone pomidory oraz wode i dusić jakieś 20 minut