karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Czerwone sajgonki bez smażenia z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy sposób na inne użycie papieru ryżowego. Ponadto danie jest bardziej dietetyczne niż tradycyjne sajgonki, a także przedstawione jest tutaj w formie wegetariańskiej.

Czerwone sajgonki bez smażenia z pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czerwone sajgonki bez smażenia z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Czerwone sajgonki bez smażenia z pieczarkami
Buraki umyć, obrać, zalać je wodą tylko do takiej wysokości, aby przykryć warzywa. Gdy woda zacznie lekko wrzeć, posolić ją i wlać ocet jabłkowy. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i gotować buraki do ich miękkości albo do uzyskania odpowiedniego bordowego koloru.

W międzyczasie umyć i oskrobać marchewki. Ugotować je do miękkości w osolonej wodzie. Tak przygotowane poszatkować w kostkę albo przecisnąć przez krajalnicę do warzyw.

Następnie umyć pieczarki i drobno je pokroić. Usmażyć na maśle klarowanym. Dodać do nich marchewkę oraz przyprawy.

Buraki wyciągnąć z wody, a w gorącej wodzie, w której się gotowały maczać 1 płat papieru ryżowego przez ok. 15 sekund do całkowitej wiotkości całego płata, następnie można zamoczyć go na 3 sekundy w zimnej wodzie, aby lepiej układał się w palcach. Następnie na brzeg papieru, tj. ok. 2 cm od jednego z krańców, kłaść 1 łyżkę farszu z pieczarek i marchewki, boki płata zawinąć na ok. 2-3 cm i dalej część z farszem zawijać w poprzek zawiniętych wcześniej dwóch boków, tworząc kształt podobny do krokieta lub gołąbka.

Tak przygotowane można lekko posolić oraz polać olejem z pestek dyni. Zamiast solić, można sajgonki skropić sosem sojowym.
Czerwone sajgonki bez smażenia z pieczarkami
Aby sajgonki po przygotowaniu się nie skleiły, warto polać je olejem bądź oliwą. W tym przepisie zastosowano olej z pestek dyni.