Sposób przygotowania:
Barszcz zabielany na rosoleETAP 1:
Gotujemy 2 litry wody, wlewamy rosół i solimy do smaku. Wrzucamy lubczyk, natkę kopru i pietruszki, czosnek i cebulę. Wywar gotujemy 20 minut. Wlewamy zakwas, dodajemy pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchewki, seler.
Gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy kolejne 10 minut. Zabielamy zupę i pieprzymy do smaku.
Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, sól, cukier. Wlewamy olej i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść sprężyste ciasto. Odkładamy ciasto i przykrywam ścierką.
Grzyby, cebulę i przepłukaną odciśniętą kapustę mielimy. Przesmażamy na maśle do czasu odparowania wody, doprawiamy pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na środek układamy porcję farszu. Moczymy wodą za pomocą pędzelka brzegi i zlepiamy.
Smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temp. 160 stopni.
Barszczyk podajemy z pierogami.