iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Barszcz zabielany na rosole

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki barszczyk na zakwasie, który sama robię tydzień przed Świętami, uwielbia cała rodzina. Jest pyszny i treściwy. Podaję zawsze w I Święto.

Barszcz zabielany na rosole

Składniki:

Barszcz zabielany na rosole

Barszczyk

  • 3 szklanki zakwasu
  • 1/2 kg buraków,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • mały kawałek selera korzeniowego,
  • 1 cebula,
  • gałązka lubczyku, może być mrożona,
  • pęczek kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki rosołu wołowego,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %.

Pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • ciepła woda,
  • 1 szklanka suszonych wymoczonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 garście kapusty kiszonej,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Barszcz zabielany na rosole

ETAP 1:

Gotujemy 2 litry wody, wlewamy rosół i solimy do smaku. Wrzucamy lubczyk, natkę kopru i pietruszki, czosnek i cebulę. Wywar gotujemy 20 minut. Wlewamy zakwas, dodajemy pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, marchewki, seler.

Gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy kolejne 10 minut. Zabielamy zupę i pieprzymy do smaku.

Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek, sól, cukier. Wlewamy olej i tyle ciepłej wody, aby dało się zagnieść sprężyste ciasto. Odkładamy ciasto i przykrywam ścierką.

Grzyby, cebulę i przepłukaną odciśniętą kapustę mielimy. Przesmażamy na maśle do czasu odparowania wody, doprawiamy pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na środek układamy porcję farszu. Moczymy wodą za pomocą pędzelka brzegi i zlepiamy.

Smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temp. 160 stopni.

Barszczyk podajemy z pierogami.