teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Czerwony barszcz z koperkiem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywana sycąca zupa na zimowe dni

Czerwony barszcz z koperkiem i jajkiem

Składniki:

Czerwony barszcz z koperkiem i jajkiem

 

  • 5 l wody
  • porcja rosołowa
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • kawałek selera i pietruszki
  • ziele angielskie-5 szt
  • listek laurowy-3 szt
  • ziarenka pieprzu-5 szt
  • 125 ml koncentratu buraczanego "Krakus"
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pół pęczka koperku
  • ugotowane jajka,biały ser
  • pieprz,sól,maggi

 

Sposób przygotowania:

Czerwony barszcz z koperkiem i jajkiem
Kości kulinarne myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy razem z jarzynami oraz przyprawami (ziele,listek,pieprz) aż do uzyskania esencjonalnego wywaru. Gdy bulion mamy gotowy, cedzimy go. Do klarownego wywaru wlewamy koncentrat i gotujemy ok 5 min. Następnie śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną ostudzonego barszczu. Wlewamy do garnka i gotujemy kolejne 5 min.  Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy z jakiem ugotowanym na twardo i białym serkiem.