Sposób przygotowania:
Czeskie trdlo
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać przesianą mąkę. Mleko lekko podgrzać do temperatury 40 stopni C, dodać jajko i roztrzepać, wlać do mąki, dodać roztopione masło i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na dwie części i kolejno rozwałkować na placek grubości 8 – 9 mm i długości ok. 30 cm placek pokroić na paski o szerokości 1 cm . Z pasków uformować wałki o długości 40 – 45 cm . Z folii aluminiowej wyciąć szerokie paski i owinąć nimi wałek do ciasta. Jednorazowo mieszczą się 2 paski. (alufolię należy lekko pomarszczyć). Na folię nawinąć ściśle po jednym wałeczku ciasta. Ciasto na wałku posmarować roztrzepanym jajkiem i otoczyć mieszanką cukrów i cynamonu. Ciastka razem z folią zdjąć z wałka – nadmiar folii zagiąć do środka tworząc wzmacniający pierścień. Ustawić na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 – 12 min. Przed podaniem zdjąć folię. Najlepiej smakują na ciepło.