SUPERPRZEPIS

Czeskie trdlo

  • Ma-Gosia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Czeskie trdlo Więcej zdjęć (5)

To wspomnienie wycieczki do Pragi. zachwycił mnie smak i zapach tych tradycyjnych ciastek czeskich. Tam piecze się je na ogniu.

Składniki:

Czeskie trdlo

 

  • 50 dag mąki;
  • 200 ml mleka;
  • 3 dag drożdży;
  • 6 łyżeczek cukru;
  • 2 jajka;
  • 6 dag masła
  • 1 jajko do smarowania.
  • Do posypania:
  • 4 łyżki cukru białego;
  • 4 łyżki cukru brązowego;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki cynamonu;

 

Sposób przygotowania:

Czeskie trdlo
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać przesianą mąkę. Mleko lekko podgrzać do temperatury 40 stopni C, dodać jajko i roztrzepać, wlać do mąki, dodać roztopione masło i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na dwie części i kolejno rozwałkować na placek grubości 8 – 9 mm i długości ok. 30 cm placek pokroić na paski o szerokości 1 cm . Z pasków uformować wałki o długości 40 – 45 cm . Z folii aluminiowej wyciąć szerokie paski i owinąć nimi wałek do ciasta. Jednorazowo mieszczą się 2 paski. (alufolię należy lekko pomarszczyć). Na folię nawinąć ściśle po jednym wałeczku ciasta. Ciasto na wałku posmarować roztrzepanym jajkiem i otoczyć mieszanką cukrów i cynamonu. Ciastka razem z folią zdjąć z wałka – nadmiar folii zagiąć do środka tworząc wzmacniający pierścień. Ustawić na blaszce i piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 – 12 min. Przed podaniem zdjąć folię. Najlepiej smakują na ciepło.
czeskie trdlo
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pociąć na paski i uformować wałeczki.
czeskie trdlo
Wałek owinąć paskami alufolii i nawinąć na nią wałeczki ciasta.
czeskie trdlo
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i otoczyć w cukrze z cynamonem.
czeskie trdlo
Gotowe surowe ciastka zsunąć z wałka i ułożyć na blasze.

Tagi:

jajko jajka