Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczna łopatka w sosie czosnkowo-pieczeniowym.

Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym

 

  • łopatka wieprzowa b/k - 1kg,
  • cebula - duża,
  • czosnek - 3 duże ząbki,
  • czosnek granulowany,
  • sól - łyżeczka,
  • pieprz,
  • vegeta - 2 łyżeczki,
  • olej - 3 łyżki,
  • opakowanie sosu pieczeniowego,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziołowy.

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry o grubości 1cm. Posypać solą, czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym z obu stron. Cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso. Plastry łopatki przełożyć do rondla, dodać liść laurowy, łyżeczkę soli, vegetę i zalać wodą. Na tłuszczu po mięsie podsmażyć krótko cebulę. Po zeszkleniu cebulę dodać do mięsa. Dusić do miękkości na wolnym ogniu (przez ok godzinę). Na klika minut przed zakończeniem wyjąć mięso i przełożyć do innego naczynia, odlać szklanką trochę wywaru z gotującego się mięsa, tak aby w garnuszku pozostało ok 300ml. Do wywaru dodać rozrobiony sos i rozdrobniony czosnek. Gotować do zgęstnienia sosu, mięso połączyć z sosem ponownie. Przyprawić. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i przyprawić z obu stron
Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plastry z obu stron
Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym
Mięso przełożyć do rondla, cebulę zeszklić na tym samym oleju
Czosnkowa łopatka w sosie pieczeniowym
Zalać wodą, przyprawić, gotować do miękkości. Tuż przed końcem dodać sos i czosnek

Tagi:

sosy